worldwide shipping
Oorsmeer verwijderen met microsuctie onder direct zicht van de Vorotek O Scope hoofdgedragen binoculaire microscoop

Leer als audicien oorsmeer veilig en met vertrouwen te verwijderen

Leer als audicien oorsmeer veilig en met vertrouwen te verwijderen met de hulp van microsuctie in combinatie met direct zicht

Onder de talloze gehoorproblemen die u als audicien tegenkomt is oorsmeer of cerumen een veel voorkomend en terugkerend probleem.

Oorsmeer is een van nature voorkomende stof die een cruciale rol speelt bij het beschermen van de gezondheid van het oor. Maar soms bouwt oorsmeer of cerumen zich op en blokkeert het de gehoorgang, wat gehoorverlies en andere complicaties kan veroorzaken.

Als u als audicien niet in staat bent om zelf oorsmeer te verwijderen, kan dit de klantenstroom in uw audicienpraktijk ernstig verstoren. Als klanten doorverwezen worden om hun getroffen oorsmeer te laten verwijderen, verliest je tijd en inkomsten en wellicht ook jouw klant:

  1. Je verliest klanten in het verwijzingsproces omdat ze mogelijk na het verwijderen van de oorsmeer een van uw concurrenten bezoeken om hun hoortoestel te laten aanmeten
  2. In toenemende mate zullen uw concurrent-audiciens wel oorsmeer verwijderen om hun klantenstroom te verbeteren

Loop voorop bij deze nieuwe ontwikkeling en behoud je klanten of trek extra klanten naar je toe.

Door oorsmeer te kunnen verwijderen bij jou in de zaak bespaar je jouw klanten veel tijd en geld. Het is immers erg onhandig voor hen en eventuele mantelzorgers, omdat ze onnodig meerdere afspraken nodig hebben.

Wij pleiten ervoor dat u zo snel mogelijk begint met het verwijderen van oorsmeer en wij hebben de oplossing voor u om snel aan de slag te gaan.

Deze blog laat je kennismaken met oorsmeer of cerumen, wat het is en wat de functie ervan is, het natuurlijke proces van het menselijk lichaam om van oorsmeer af te komen, bij welke mensen het het meest voorkomt en wat veilige en onveilige verwijderingspraktijken zijn.

Vervolgens leggen wij jou uit wat onze 3 stappen aanpak is om oorsmeer veilig en met vertrouwen te gaan verwijderen. De 3 stappen bestaan uit

  1. Een professionele opleiding (theorie)
  2. Goedgekeurde en aanbevolen apparatuur en
  3. Begeleiding in de praktijk (verplicht in sommige landen)

Als je al een goed begrip hebt van oorsmeer en graag direct naar het laatste gedeelte van de blog wilt gaan, klik dan hier.

 

Wat is oorsmeer?

Oorsmeer, wetenschappelijk bekend als cerumen, is een natuurlijke en wasachtige substantie die wordt geproduceerd door de cerumineuze klieren in de gehoorgang.

De primaire functie van oorsmeer is om te dienen als bescherming voor de gehoorgang door stofdeeltjes en schadelijke micro-organismen zoals insecten, schimmels en bacteriën op te vangen.

Daarbij voorkomt het dat deze lichaamsvreemde deeltjes het trommelvlies beschadigen en de delicate structuren van het binnenoor bereiken.

Verder werkt het als een natuurlijk glijmiddel, dat het oor reinigt en voorkomt dat de huid van de binnenbekleding van de gehoorgang overmatig droog en jeukend wordt.

 

Welke soorten oorsmeer bestaan er?

Oorsmeer of cerumen, is een wasachtige, gelige substantie die wordt geproduceerd door de talgklieren in het oor.

Het type oorsmeer dat een persoon bezit, is genetisch bepaald en gekoppeld aan de aan- of afwezigheid van een specifiek gen dat bekend staat als ABCC11.

Oorsmeer manifesteert zich in twee primaire soorten, elk met verschillende kenmerken.

  • Nat oorsmeer (Cerumen): Dit type komt voornamelijk voor in Europese populaties en wordt meestal gekenmerkt door zijn gele of bruine kleur en zijn vochtige, kleverige textuur.
  • Droog oorsmeer (schilferig cerumen): Droog oorsmeer komt daarentegen vaker voor bij Oost-Aziatische en inheemse Amerikaanse bevolkingsgroepen. Het is vaak grijs van kleur en heeft een schilferige, droge textuur.

Naast genetica spelen andere factoren een rol. Denk aan een zeer stressvolle levensstijl, chronische oorontstekingen, omgeving en klimaat een rol bij de vorming van cerumen.

Veelvuldig gebruik van headsets en oordopjes gaat ontluchting en ademen van de gehoorgang tegen en stimuleert daarmee de productie van oorsmeer.

 

Wat is ons natuurlijke lichaamsmechanisme om oorsmeer te verwijderen?

Het menselijk oor is heeft een aangeboren en opmerkelijk zelfreinigend mechanisme.

Naarmate vers oorsmeer wordt geproduceerd, migreert het oudere, drogere oorsmeer geleidelijk naar buiten in de gehoorgang en vindt het uiteindelijk zijn weg naar de opening van het oor.

Dit proces wordt vergemakkelijkt door acties zoals kauwen, kaakbewegingen en de natuurlijke uitwaartse groei van de huid die de gehoorgang bekleedt.

In de meeste gevallen wordt oorsmeer op natuurlijke wijze uit de gehoorgang verdreven zonder problemen te veroorzaken.

Wanneer dit mechanisme niet werkt zoals het zou moeten, is er behoefte aan externe interventie om het overbodige oorsmeer routinematig en correct te verwijderen.

 

Welke demografie heeft het meest last van oorsmeerblokkades?

Oorsmeerblokkade of cerumenimpactie, is een universeel fenomeen dat individuen treft over het hele spectrum van leeftijd, geslacht en culturele achtergronden.

De prevalentie ervan kan echter variaties vertonen tussen verschillende demografische groepen.

Grofweg kunnen we zeggen dat dit wijdverspreide fenomeen wordt ervaren door 55% van de senioren, 35% van de gehandicapten, 10% van de kinderen en 5% van de gezonde volwassenen.

Oorsmeerimpactie komt vaker voor bij oudere volwassenen als gevolg van veranderingen in de samenstelling van cerumen en de haargroei in de gehoorgang.

Verder is het ook vaker een probleem bij mannen dan bij vrouwen.

 

Welke mogelijke complicaties kan een oorsmeerverstopping veroorzaken?

Cerumenimpactie is de belangrijkste oorzaak van tijdelijk behandelbaar gehoorverlies.

Omdat het gedeeltelijke gehoorverlies in de loop van de tijd geleidelijk toeneemt met de ontwikkeling van het oorsmeer, zijn veel mensen zich er vaak niet van bewust.

Gehoorverlies heeft een direct effect op de kwaliteit van leven, vermindert productiviteit, verhoogt de frustratie, leidt tot gedragsveranderingen en kan zelfs leiden tot sociale terugtrekking.

Hoewel oorsmeer cruciaal is voor de gezondheid van het oor, kan overmatige opbouw of impactie van oorsmeer leiden tot een groot aantal complicaties, zoals:

  • Oorpijn en ongemak: Oorsmeerimpactie veroorzaakt vaak oorpijn, drukgevoelens en algeheel ongemak in het aangedane oor.
  • Tinnitus: Personen die lijden aan een oorsmeerblokkade kunnen tinnitus ervaren, een aandoening die wordt gekenmerkt door piepende of zoemende geluiden in het oor.
  • Duizeligheid en duizeligheid: In ernstige gevallen van oorsmeerverstopping kan het evenwichtssysteem worden aangetast, wat kan leiden tot duizeligheid of duizeligheid.

 

Wat is de relatie tussen hoortoestellen en oorsmeer

Mensen die hoortoestellen dragen, klagen vaak over een toename van oorsmeer. De reden is dat hoortoestellen de klieren kunnen stimuleren die oorsmeer produceren.

Bovendien blokkeren de hoortoestellen zelf, die zich in de gehoorgang bevinden, de natuurlijke verwijdering uit het oor van overtollig oorsmeer.

Oorsmeer blokkeert vaak de filters van hoortoestellen en kan de microfoon beschadigen, wat resulteert in een verminderde werkzaamheid van het apparaat.

Als uw klant gevoelig is voor herhaalde oorsmeerimpactie en/of hoortoestellen gebruikt, moet u routinematige preventieve reiniging aanbieden.

 

Wat zijn de huidige professioneel gebruikte methoden voor het verwijderen van oorsmeer?

De methoden voor het verwijderen van oorsmeer die door medische professionals worden gebruikt, zijn de volgende:

Irrigatie of uitspuiten

Deze techniek omvat de zachte infusie of het zacht inspuiten van warm water, zoutoplossing of verdund waterstofperoxide in de gehoorgang om oorsmeer weg te spoelen.

Deze methode wordt vaak gebruikt door huisartsen en hun assistenten.

Irrigatie brengt water onder druk in het oor en dat kan leiden tot complicaties zoals trommelvlies performatie en groei van micro-organismen in het oor.

Deze methode wordt steeds meer onder de loep genomen en in steeds meer landen afgeschaft of beperkt tot laag risico patiënten vanwege complicaties en daaruit voortvloeiende rechtszaken.

 

Microsuctie

Microsuctie is het verwijderen van cerumen door vacuümsuctie. Het oorsmeer wordt voorzichtig uit het oor gezogen.

Voor microsuctie maakt u gebruik van een gespecialiseerde mobiele of draagbare microsuctie unit in combinatie met direct binoculair zicht.

Microsuctie is de methode die routinematig wordt gebruikt door KNO-artsen en heeft minimale complicaties.

Het is een minimaal invasieve procedure die steeds vaker door audiciens en huisartsen en hun huisartsassistent wordt gebruikt.

 

Handmatig verwijderen

In bepaalde gevallen kan oorsmeer zorgvuldig worden verwijderd door het gebruik van gespecialiseerde instrumenten zoals een curette of een forcepstang.

Zeer belangrijk is om directe zicht te gebruiken met een met een vaste of hoofdgedragen binoculaire microscoop zoals de Vorotek O Scope om met diepte en nauwkeurigheid in de gehoorgang te kijken.

Deze procedure mag uitsluitend worden uitgevoerd door getrainde professionals om mogelijke verwondingen te voorkomen.

 

Oordruppels

Bij zeer harde oorsmeer worden de bovenstaande ingrepen vaak voorafgegaan door het toepassen van oorsmeerverzachtende druppels.

De beste oorsmeerverwijderingsdruppels bevatten olijfolie, arachideolie en/of carbamideperoxide.

Omdat deze druppels de gevoelige huid van het trommelvlies en de gehoorgang kunnen irriteren, moeten deze alleen gebruikt worden op instructie.

 

Wat zijn onveilige oorsmeerverwijderingspraktijken?

Veel methoden worden “thuis” toegepast om oorsmeer te verwijderen. We zullen er hier enkele uitlichten om de mogelijke problemen en complicaties te benadrukken.

Wattenstaafjes

In het algemeen: Probeer nooit overmatig of gehard oorsmeer uit te graven met dingen als een paperclip, een wattenstaafje of een haarspeld.

U kunt het oorsmeer verder in uw oor duwen en ernstige schade toebrengen aan de zeer gevoelige bekleding van uw gehoorgang of trommelvlies.

In sommige landen zijn wattenstaafjes zelfs verboden door officiële regelgevende organisaties, vanwege het gevaar dat ermee gepaard gaat.

Oorkaarsen

Een andere methode om te noemen is oorkaarsen.

Oorkaarsen houden in dat het ene uiteinde van een holle, kegelvormige kaars wordt aangestoken en het andere onverlichte uiteinde in het oor wordt geplaatst.

De warmte van de vlam zal een vacuüm creëren dat oorsmeer omhoog en uit het oor trekt.

Oorkaarsen zijn een zeer ineffectieve en potentieel gevaarlijke methode. Het kan leiden tot verwondingen, waaronder brandwonden en doorboorde trommelvliezen.

Etherische oliën

Essentiële oliën, zoals tea tree olie of knoflookolie, zijn ook geen bewezen behandeling voor oorsmeerverstopping.

Er zijn geen gegevens waaruit blijkt dat ze veilig zijn voor het verwijderen van oorsmeer of dat ze werken.

 

Hoe verschilt de wetgeving voor oorsmeerbeheer van land tot land

In heel Europa bestaan er variaties in oorsmeerbeheerpraktijken, die voortvloeien uit culturele verschillen, gezondheidszorginfrastructuur en -wetgeving en regionale voorkeuren.

In landen als Nederland is oorsmeerverwijdering een medische behandeling die moet worden uitgevoerd door de KNO-arts of de huisarts.

Duitsland heeft zojuist oorsmeerverwijdering opengesteld voor de audicien, op voorwaarde dat hij of zij professioneel is opgeleid.

Terwijl in landen als het Verenigd Koninkrijk oorsmeerverwijdering grotendeels ongereguleerd is en zelfs in schoonheidssalons wordt gedaan.

Als je oorsmeer wilt verwijderen in een land als Nederland moet je een professionele training volgen, de juiste apparatuur gebruiken en onder online KNO-toezicht werken.

Wij bieden de complete oplossing voor de audicien hieronder aan.

 

Wat zijn de voordelen van oorsmeer verwijderen door de audicien?

De voordelen van het aanbieden van oorsmeer verwijderen door de audicien zijn:

  • Capaciteitsbenutting: doorverwijzen betekent een afspraak zonder inkomsten terwijl er wel een behandelkamer wordt bezet
  • Vertraging van inkomstenstroom: doordat er wordt doorverwezen kan een gehoor apparaat pas later bij terugkomst worden aangemeten
  • Behoud van klanten: doorverwijzen kan leiden tot uiteindelijke klantverlies aan de concurrent
  • Nieuwe klantenstroom: het aantal mensen met een regelmatig terugkerend oorsmeer probleem groeit en vormt een nieuwe commercieel aantrekkelijke klantengroep

In Nederland staat oorsmeer verwijderen door de audicien nog in de kinderschoenen. Wij zijn de eerste aanbieders van een totaaloplossing.

Grijp die kans en wees een voortrekker in deze markt.

 

Wat zijn de risico’s van oorsmeerverwijdering en hoe minimaliseer je ze?

Over het algemeen is het verwijderen van oorsmeer door middel van microsuctie of curettage onder direct zicht veilig en zijn complicaties als gevolg van de behandeling zijn zeer zeldzaam.

Risico’s schuilen meer in het nauwkeurig herkennen van problemen die doorverwezen moeten worden naar de medisch specialist.

Het nalaten om door te verwijzen kan leiden tot vertragingen in de behandeling die de situatie van de klant kunnen verergeren, wat op zijn beurt op jou terug kan komen.

Daarom is professionele training en begeleiding in de praktijk erg belangrijk.

 

Hoe verwijder ik oorsmeer professioneel als audicien?

Met de volgende 3 stappen leer je veilig en met vertrouwen oorsmeer te verwijderen:

Volg professionele training

Wij bieden on- en offline professionele trainingen voor individuele audiologen en in-company trainingen voor audiciensketens.

Deze trainingen zijn ontwikkeld door universiteiten in het Verenigd Koninkrijk en Australië en zijn getest en getest en zijn zeer effectief.

Lees hier meer over de trainingen die wij aanbieden.

 

Schaf de juiste apparatuur aan

Het is belangrijk dat je met de juiste hulpmiddelen werkt. Onze apparatuur is zorgvuldig geselecteerd op basis van ervaring door KNO-specialisten, audiciens en professionele verpleegkundigen.

De belangrijkste hulpmiddelen voor de audicien:

– Direct binoculair hoofdgedragen zicht zodat u uw handen vrij kunt hebben en oorsmeer kunt verwijderen met diepte en nauwkeurigheid van zicht

Lees hier meer over de Vorotek O Scope

– Een betrouwbare en veilige microsuctie unit met een goede prijs / kwaliteit verhouding voor de juiste vacuümzuigkracht bij minimaal geluidsniveau

Lees hier meer over onze microsuctie units

– Een video-otoscoop zodat jouw klant getuige kan zijn van de oorsmeer verwijdering en je het klantendossier kunt aanvullen met voor en na foto’s en video’s

Lees hier meer over onze video otoscopes

Wij bieden daarnaast alle benodigde verbruiksartikelen en disposables zoals currettes etc.

 

Online praktijkbegeleiding

In die landen waar oorsmeerverwijdering het exclusieve domein is van de medische professie zoals Nederland, kan de audicien oorsmeer alleen onder medisch toezicht verwijderen.

In andere landen kan je je als audicien meer op je gemak als de online KNO-chirurg beschikbaar is om eventuele vragen of complicaties te bespreken en op te lossen.

Wij bieden online KNO-toezicht als onderdeel van de training en na de training als supervisie abonnementsmodel.

Lees hier meer over de online KNO ondersteuning die aanbieden

 

Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Bel, whatsapp of e-mail ons dan even.

 

Vragen?

Stel ze ons gerust!